Makhzen propaganda ten voeten uit

In een nietszeggend interview met de president van de procureurs generaal te Marokko geeft de Marokkaans Belgische ‘journalist’ Tijani de journalistiek een slechte naam door overduidelijk mee te werken aan het faciliteren van de Marokkaanse propagandamachine.

Alvorens te komen tot een zeer zwak en naar het zich laat aanzien geënsceneerd theaterstuk stelt Tijani dat voorheen de minister van Justitie de hoogste baas was van het Openbaar Ministerie maar dat met de ‘grondwet’ van 2011 het OM onafhankelijk zou zijn geworden.

Uit het verloop van het interview blijkt dat Marokko wil doen geloven dat er naast een onafhankelijk OM tevens sprake is van een onafhankelijke rechterlijke macht. Voorts wordt er in het interview zelfs zo ver gegaan als te stellen dat een journalist gevraagd is om zijn bronnen kenbaar te maken hetgeen hij weigerde en dat het OM deze weigering zou hebben gerespecteerd.

Deze schets van zaken is zo ongelooflijk stupide dat ze verder geen commentaar behoeft dan de stelling dat het een aperte en schaamteloze leugen is.

Marokko is een land waar aan de zogenoemde onafhankelijkheid van politie, het Openbaar Ministerie en de rechters slechts invulling wordt gegeven door opdrachten van de overheid dan wel door steekpenningen.

Voor de Marokkaanse ‘rechtbanken’ is het de gewoonste zaak mensen aan te treffen die voor gemiddeld 150 Dirhams (nog geen 15 euro) hun getuigenis verkopen. Zelfs al lopen ze in schier verschillende zaken naar binnen dan nog is er niemand die hen een strobreed in de weg legt. Een zaak in Marokko wordt niet bepaald door de kwaliteiten van een raadsman maar door het vermogen van die raadsman om als makelaar op te treden.

De werkelijkheid is dat voor wat Marokko aangaat de grondwet, de wetboeken en alle andere verordeningen het papier waarop ze gedrukt zijn niet waard zijn.

Te veronderstellen dan wel te suggereren dat in een land waar martelingen aan de orde van de dag zijn, waar mensen dagelijks gebukt gaan onder een repressief regime en waar journalisten zonder pardon worden opgesloten er ook maar enige sprake is van democratie is ronduit belachelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here