Bin Salman: Israël en Saoedi Arabië hebben één gezamenlijke vijand

Overduidelijk refererend aan Iran stelde de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman dat Israël en Saoedi Arabië een gezamenlijke vijand hebben en dat normalisatie van hun betrekkingen onmiddellijk plaats kan hebben nadat de Palestijnse kwestie is opgelost.

In een interview met TIME magazine zegt de kroonprins dat Riyadh en Tel Aviv normale betrekkingen kunnen onderhouden en dat het enige obstakel daarvoor nu de Palestijnse kwestie is. “We hebben een gezamenlijke vijand en het lijkt er op dat er voldoende grond is voor economische samenwerking”.

Deze opmerkingen komen enkele dagen nadat Bin Salman in een interview met the Atlantic de claims van Israel en de Palestijnen gelijk leek te willen stellen door te zeggen dat Israëlis net zoals de Palestijnen “recht” hebben “op een eigen thuisland”. Dit betekent een dramatische wijziging in de koers van Riyadh met betrekking tot Palestina.

Tot op heden had nimmer een Saoedische gezagsdrager publiekelijk gemeld dat Israël recht zou hebben op welk grondgebied dan ook.

“We kunnen geen betrekkingen hebben met Israël voordat de Palestijnse kwestie is opgelost”, maar “zodra dat gebeurt zullen we daags erna goede en normale betrekkingen hebben met Israël en dat zal in het belang zijn van iedereen”.

In november 2016 publiceerde de Libanese krant al-Akhbar daily een geheime ongedateerde brief van de Saoedische minister van buitenlandse zaken Adel al-Jubeir aan Bin Salman waarin hij een ‘roadmap’ beschreef voor normalisatie van de betrekkingen met Israël met als uiteindelijk doel het vormen van een front tegen Iran, hun gezamenlijke vijand.

Woorden schieten tekort om deze laffe en verraderlijke houding van de Saoedische leiders te beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here