Discrediteren van feiten

Wanneer maatschappelijke organisaties na jaren te hebben gewacht op veranderingen die maar niet kwamen besluiten om een klacht in te dienen dan is het aan de betrokken personen om zich achter de oren te krabben, een dergelijke klacht serieus te nemen en te beoordelen naar de feitelijke inhoud.

Wat we echter zien na de klacht van een twintigtal organisaties over het (dis-)functioneren van de politieleiding in Den Haag is dat de rijen zich sluiten op een afkeurenswaardige wijze. Let wel de kracht van deze klacht wordt niet bepaald door het sentiment maar door de keiharde feiten die onverbloemd worden benoemd. Wat hier van wezenlijk belang is is de wetenschap dat de klacht die is ingediend afgehandeld zou moeten worden rekening houdend met het gestelde in artikel 70 lid 3 van de politiewet; daarin wordt bepaald dat ‘De korpschef draagt zorg voor de behandeling van een klacht die is ingediend over een gedraging van de politiechef’.

Op de klacht zou dan ook een inhoudelijk antwoord moeten volgen van de korpschef, wat we echter zagen is dat de politiechef over wie geklaagd werd Als een van de eersten reageerde. Dit betekent dat hij kennis heeft kunnen nemen van de klacht en ons wordt voorgehouden dat discipline en correct handelen politiemensen kenmerken; het past dan ook niet dat een politiechef voor zijn beurt reageert en dat hij dit wel doet geeft te denken of dit wellicht met instemming van hogerhand is gedaan.

Vervolgens reageren burgemeesters met een manifest waar de honden geen brood van lusten en proberen zij op een aan leugenachtigheid grenzende manier de ondertekende organisaties te verwijten dat hun klacht de oorzaak van het probleem en wellicht zelfs van toekomstige problemen is. Een duidelijker voorbeeld van ‘shooting the messenger’ is nauwelijks denkbaar.

Ondanks dat tot vervelens toe wordt herhaald dat het hier een twintigtal organisaties betreft vergeet men bewust te benoemen dat deze organisaties een achterban hebben en dat het hier dus gaat om duizenden bezorgde burgers die nu niets anders kunnen concluderen dan dat de burgemeesters ze een mes in de rug hebben gestoken door feiten te willen ontkennen op een dergelijk beschamende wijze.

Dat de korpschef alvorens inhoudelijk en schriftelijk te reageren op de klacht zich alvast uit via twitter is op zijn minst bedenkelijk te noemen daar klokkenluiders juist wordt verweten dat zij gebruik maken van social media en daarbij zelfs de manier waarop zij dit doen doorslaggevend lijkt te zijn. Waarschijnlijk zijn alle politiemensen equal maar sommigen zijn more equal.

Zo veel mensen zo veel meningen maar feiten zijn feiten en welke mening we aanhangen verandert daar niets aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here