Racisme in blauw

De diversiteit in beeld. Foto CAD

Op 17 oktober 2019 melde het NRC dat een twintigtal organisaties gezamenlijk een schriftelijke klacht hebben gericht aan Korpschef Erik Akerboom.

Het CIDM is medeondertekenaar van deze klacht, met dank aan Control Alt Delete heb ik kennis mogen nemen van de verwoording van deze klacht en verbaas ik mij hogelijk over de kritiek die naar aanleiding hiervan is losgebarsten.

Een positief gegeven is dat de klacht massaal media-aandacht heeft gekregen, vervolgens volgden de ontwikkelingen elkaar snel op. Wij geven deze kort weer en verduidelijken onze kijk op de kritieken en de ingenomen standpunten.

Allereerst aandacht voor de reactie van Paul van Musscher van de Eenheid Den Haag, het is ronduit schandalig dat juist deze man nogmaals stelt dat hij zich niet herkent in de klacht; los daarvan had hij zich van commentaar dienen te onthouden daar het aan zijn meerdere is om op de klacht te reageren. Normaal gesproken horen politiemensen niet voor hun beurt te spreken en de beurt is aan Erik Akerboom aan wie de klacht is gericht.

Dan de actie van de Haagse Stadspartij, Islam Democraten en Nida die gezamenlijk in een statement hun vertrouwen in de politieleiding hebben opgezegd; deze partijen hebben ruggengraat getoond en de juiste stap gezet. Andere partijen verwijten deze drie partijen dat men eerst de dialoog had moeten aangaan, dit is lachwekkend wanneer je beseft dat de onbeheersbare situatie waarover gesproken wordt in elk geval sinds 2013 bestaat en zo mogelijk nog langer heeft bestaan.

Helemaal lachwekkend is de reactie van 11 burgemeesters die in een gezamenlijke brief laten weten afstand te nemen van de ‘suggestie’ dat er structurele misstanden spelen binnen de Haagse politie. Allereerst wordt er in de brief niets gesuggereerd maar worden er feiten benoemd en worden er voorbeelden gegeven van het wegkijken van de leiding, dit ontkennen biedt dus geen soelaas.

Ook stellen de burgemeesters dat het ‘gevaarlijk’ en ‘verwerpelijk’ is dat de integriteit van de politie in twijfel wordt getrokken. Wat gevaarlijk is is dat er mensen in uniform of anderszins bij de politie werkzaam zijn die er niet horen omdat ze ronduit racistisch zijn of er denkbeelden op nahouden die niet stroken met dat waar de politie voor dient te staan.                                                                                                         Wat verwerpelijk is is dat klaarblijkelijk niet alleen de politieleiding daarvoor de ogen wenst te sluiten maar dat deze burgemeesters dat ook doen.

Als laatste benoemen we de inhoudsloze en ondoordachte reactie van de fractievoorzitter van Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag/Groep de Mos; uit zijn reactie maken wij alleen maar op dat de man waarschijnlijk een zware onvoldoende zou behalen voor begrijpend lezen. Als hij de brief heeft gelezen en vervolgens toch tot de conclusie komt die hij uitbraakt dan is het tijd om het schoolgeld terug te vragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here